Img_6561_news_detail

28 okt 2015

Op stap met Vrouwen in Zaken.

Het is me gelukt! Dit verschrikkelijk nieuwsgierig aagje is een nachtje weg geweest zonder van tevoren te weten waar het reisje naar toe zou gaan. En dan ook nog eens met 19 dames, vrouwen in zaken.

Voor iemand die in een typische mannenwereld werkt is dat een aangename afwisseling. Maar goed, die nieuwsgierigheid hè? Waar gaan we in ’s hemelsnaam naar toe? Dat ik niet het enige nieuwsgierig aagje was bleek in de bus, want er werd al flink op los geraden waar we nou naar toe zouden gaan. Hier en daar hoorde ik slinkse vragen en opmerking, hield wijselijk hun mond. Goed, dan toch echt niet wetend waar we naar toe gaan kijk ik maar uit het raam naar buiten. Het biedt me even de mogelijkheid om los te weken van thuis. Schijnbaar heb ik daar als zakenvrouw en moeder toch meer last van dan ik mezelf wil doen geloven. Nadat we bij de 2e opstapplaats geweest zijn en iedereen een plekje gevonden heeft in de bus, vervolgen we de reis over de A28 richting… Ja richting waarheen? Beilen? Assen? Groningen? We zien het wel. 

Opgeweckt

Als we de stad Groningen binnen rijden stoppen we bij Opgeweckt Noord; de eerste verpakkingsvrije winkel van Nederland. Ik stap in de wereld van biologische en regionale producten. Grote vaten, dispensers en kratten vol met streekproducten vullen de ruimte. Groente, fruit, noten, oliën en noem maar op. Wat een gigantisch mooi concept. En – als aannemer kan ik het toch niet laten – wat een prachtig gebouw. Een gespierde opgewe(c)kte man, luisterend naar de naam Tonny, begroet ons hartelijk. Enthousiast vertelt hij over het concept van Opgeweckt Noord. Ik moet eerlijk bekennen dat ik iemand ben van “gemak dient de mens”. In de praktijk betekent dit dat ik, voornamelijk op werkdagen, wel eens grijp naar gemakkelijk en snel. Maar met deze kleurrijke groenten en de uitleg van Tonny over biologisch eten bedenk ik mij dat ook ik hier eens wat meer aandacht aan moet besteden. Het is gezond en je steunt er op deze manier de regionale economie mee. Bovendien zal het een verrijking van mijn persoonlijke smakenpalet zijn, al deze pure en speciale groentesoorten. Tonny vertelt ons dat onze smaakpapillen geprikkeld zullen worden, want we gaan aan de slag! Wij krijgen een kookworkshop en stappen in de wereld van smoothies en heerlijke biologische gerechten. 19 dames gaan hard aan het werk en snijden, hakken, koken en proeven de heerlijke gerechten. Ik zeg; Biologische missie geslaagd! 

Hierna stappen wij weer in de bus en weer vervolgt onze reis naar het onbekende. Het is inmiddels donker. Hoewel ik normaal gesproken over een oriëntatievermogen beschik vergelijkbaar met die van een postduif, heb ik nu totaal geen idee van de richting waarheen we reizen. We rijden het afgelegen platte land in totdat we bij een boerderij komen. “Huh, slapen in stro?” roept iemand vragend door de bus. Wij zijn aangekomen bij de boerderij Hylkema Heerd. Een bijzondere groepsaccommodatie die in het teken staat van de kracht en schoonheid van de natuur. En van die natuur kunnen wij de hele nacht genieten want wij slapen vannacht in het stro. We kunnen kiezen uit een plekje op de hooizolder, in het strokasteel of in een stro-iglo. En, zo beloofd onze gastdame Wil ons, we zullen slapen als Doornroosje. Want niets slaapt zo lekker als een bedje op stro. Alle dames zoeken een slaapplaats en dan is het tijd voor gezelligheid en ontspanning. Nou ja, ontspanning. We spelen met de hele groep het spel 30 Seconds en het motto ‘meedoen is belangrijker dan winnen’ is hierbij absoluut niet van toepassing. Een spannende strijd volgt en alle teams zijn erop gebrand om te winnen. We wijzen elkaar graag op de spelregels, zitten elkaar lekker dwars en bij overtreding van spelregels of het missen van punten wordt er standaard ZIELUG! geroepen. Na deze hilarische en zeer gezellige avond maken we ons klaar voor de nacht en zoeken we ons kribje op. Die van mij staat op de hooizolder. Bang voor het krijgen van koude voeten doe ik lekkere slaapsokken aan en kruip op het stro en onder mijn dekbed. Ja en daar lig je dan, klaarwakker. De adrenaline die vrij kwam bij het spel raast nog door mijn aderen. Ik besluit mijn ogen dicht te doen en rustig te wachten op Klaas Vaak. 

Scheet onder de warme deken

Het is ochtend en langzamerhand worden de dames wakker. Ik heb als een blok geslapen en heb moeite met het verlaten van mijn warme strobed. Het tempo van het ochtendritueel van de dames is uiteenlopend. Terwijl de ene dame al aangekleed aan tafel zit, douchet een ander zich. Maar dat kan allemaal en de sfeer is heerlijk relaxed. Op de afgesproken tijd zitten wij allemaal klaar te wachten op wat komen gaat. Het blijkt dat wij ons eigen ontbijt gaan maken. We gaan Outdoor Cooking met behulp van Dutch Ovens, wat in Engeland zoiets betekent als een scheet onder de warme deken. De grote groep splitst zich in een vuurploeg, kneedploeg, fruitploeg en tafeldekploeg. Samen maken wij een heerlijk ontbijt en zitten we even later met z’n 19en te genieten van al het lekkers. Wat een genot en van een scheet is niets te merken.

En dan is de tijd alweer gekomen om afscheid te nemen van een bijzonder gastvrij echtpaar met een zeer bijzondere boerderij. We vertrekken weer naar Drenthe. Bij ‘t Raethuys in Hoogeveen wacht ons nog een gezamenlijke afsluiting. Een heerlijke lunch staat voor ons klaar en we genieten allemaal nog even van het laatste uurtje van ons uitje. Een uitje die in het teken stond van biologisch eten, natuur, gezellig samenzijn, elkaar ontmoeten en spreken en natuurlijk van Vrouwen in Zaken.

terug naar het overzicht

Reacties (1)

  • Monique (2017-02-17 11:48:37)

    Wat was dat gezellig en leuk. Super om dit leuke verhaal nog eens terug te lezen.

     

Reageer

 
 

17 feb 2017

17 feb 2017

De start

We gaan ervoor; samen honderd kilo afvallen! Dat lijkt een heleboel, dat is het ook. Maar wij hebben voldoende vertrouwen in het programma en dat wij deze uitdaging samen kunnen volbrengen. Sportschool Hansie heeft helaas nog een addertje onder het gras....

01 feb 2017

01 feb 2017

Dag des oordeels

Al tijden staat het ons tegen, ons postuur. Wij vallen momenteel in de klasse zwaargewichten. Jammer maar helaas. Of niet? Is dit onze toekomst? Nee, liever niet. Toch konden wij de knop niet volledig omzetten. Tot 14 januari 2017....

27 okt 2016

27 okt 2016

De vlindervagina

Het is nog vroeg. De lamp boven de eetkamertafel brandt en we zitten rustig met zā€™n vijven te ontbijten. Het is stil en het enige geluid dat duidelijk hoorbaar is, is het gesnurk van Gandor. ...

12 nov 2015

1000_woorden_2_medium

12 nov 2015

1000 woorden

Je zult het maar meemaken, het verhaal van de gehaaide zakenman Jack McCall. Hij weet precies welke woorden hij moet gebruiken om zijn zaken rond te krijgen. ...