1000_woorden_2_news_detail

12 nov 2015

1000 woorden

Je zult het maar meemaken, het verhaal van de gehaaide zakenman Jack McCall. Hij weet precies welke woorden hij moet gebruiken om zijn zaken rond te krijgen.

Maar nadat hij probeert een spirituele goeroe op het verkeerde been te zetten, verschijnt er plotseling een boom in zijn tuin. Jack komt erachter dat, bij elk woord dat hij spreekt of schrijft, er een blaadje op de grond valt. Helaas zal Jack sterven als de boom geen bladeren meer heeft. Er zitten nog maar 1000 blaadjes aan de boom en Jack zal moeten leren zwijgen en op een creatieve manier moeten communiceren met zijn omgeving en zijn dierbaren. Dit is het plot van een feel-good film die ik onlangs heb gezien. Origineel bedacht hoe de 1000 blaadjes aan de boom symboliek staan voor de les die Jack ondervindt om - enorme ratel die hij is - zuiniger en betekenisvoller met zijn woorden om te springen. 

Dat zette mij toch wel even aan het denken. Als blogger en schrijver gebruik ik woorden, veel woorden. Zo ben ik bijvoorbeeld betrokken bij de communicatie binnen de Hoogeveense Cascaderun, een run van 5 of 10 mijl. Hiervoor schrijf ik regelmatig interviews, bijvoorbeeld voor de krant. Veelal zijn het levensverhalen van mensen waarbij ze hun motivatie aangeven om deel te nemen aan de run. Mijn vraag is dan steevast: “Wat is jouw  grote drijfveer om 5 of 10 mijl hard te lopen?” Vaak zijn het hele persoonlijke redenen, waarbij de gezondheid van de lopers zelf of van een dierbare een veelvoorkomende motivatie is. Heel bijzonder zijn de diepgaande gesprekken die ik met wildvreemde mensen heb. Hun hele levensverhaal komt dan voorbij. En dan is het aan mij de taak om hier een mooi verhaal van te maken. Gezien de ruimte die ik hiervoor krijg, kan ik een verhaal maken van ongeveer 500 woorden. Ik kan je vertellen; dat is niet veel. 

Hetzelfde geldt voor het maken van een persbericht. Hiervoor bestaat een regel dat deze niet langer mag zijn dan maximaal 2 A4-tjes. Maar hier geldt, hoe korter en bondiger, hoe beter. Daarom zijn ze meestal niet langer dan één pagina. Een volgeschreven A4-tje bevat ongeveer 350 tot 400 woorden.  Dus ook hier weer de uitdaging om in zo min mogelijk woorden de pers te bereiken om toch maar vooral in te gaan op het persbericht. 

Kill your darlings

En dan de Schrijversacademie. Ook zoiets. Een mooie opleiding met veel uitdaging. Ook in het aantal woorden. Want de opdrachten zijn standaard voorzien van een limiet van een x aantal woorden.  Het waren mooie opdrachten. Ik creëerde personages, liet ze leven en bedacht de mooiste dialogen. Ik bedacht een plot voor een verhaal, hield het verhaal energiek, schreef en herschreef.  Soms had ik zoveel moois te schrijven dat ik geneigd was om veel te veel woorden te gebruiken. Tja,schrijven is schrappen en kill your darlings, Tieneke.

Toch is het niet verkeerd om zo af en toe een limiet te stellen aan je woorden. Want op die manier kom je volgens mij beter tot de kern. En daar draait het toch om? Jammer dat Jack hiervoor deze speciale boom in zijn tuin nodig had. Maar gelukkig kwam hij tijdig tot inkeer. Hij gebruikte minder-  maar de juiste-   woorden waardoor hij de mensen in zijn omgeving niet meer kwetste en werd zelf een gelukkiger mens. Eind goed, al goed.

208 belangrijke woorden

Ooit heb ik mijn kinderen een brief geschreven voor in de afscheidsbundel van school. Het moment waarop mijn dappere tieners weer een stukje meer zelfstandigheid kregen. De boodschap uit mijn brief was voor mijn drie kinderen hetzelfde. Ik heb ze geschreven dat ik ontzettend trots op ze ben. Trots op hoe ze zijn en wat ze bereikt hebben. Ik heb ze de boodschap meegegeven dat ze altijd vol vertrouwen naar de toekomst moeten kijken, wat er ook op hun pad komt. En dat ze vertrouwen in hun naaste maar vooral in hunzelf moeten hebben. Dat ze hun hart en ambities moeten volgen en dat wij als ouders altijd achter ze staan. Een brief van 208 belangrijke woorden.

Woorden kunnen zoveel doen en zoveel betekenis hebben. Daarom is deze film, A Thousand Words,  voor mij de inspiratie voor mijn volgende schrijfsels.  Om met het juiste aantal woorden tot de kern van het verhaal te komen, zonder mensen te kwetsen of veroordelend te zijn. En raad eens? Ook deze column gaat lekker, want voor de eindopdracht van de Schrijversacademie mocht ik tussen de 600 en 800 woorden gebruiken. Het zijn er uiteindelijk 750 geworden.

terug naar het overzicht

Reacties (2)

  • Marianne (2015-11-17 10:13:02)

    Hee Tieneke, goed gedaan! Ga je volgen. Tot 28 november (Schrijversacademie) in Amsterdam. Groetjes, Marianne

     
  • monique (2015-11-12 19:28:31)

    Mooi geschreven tieneke, alvast gefeliciteerd! Groetjes moniquenbos

     

Reageer

 
 

17 feb 2017

17 feb 2017

De start

We gaan ervoor; samen honderd kilo afvallen! Dat lijkt een heleboel, dat is het ook. Maar wij hebben voldoende vertrouwen in het programma en dat wij deze uitdaging samen kunnen volbrengen. Sportschool Hansie heeft helaas nog een addertje onder het gras....

01 feb 2017

01 feb 2017

Dag des oordeels

Al tijden staat het ons tegen, ons postuur. Wij vallen momenteel in de klasse zwaargewichten. Jammer maar helaas. Of niet? Is dit onze toekomst? Nee, liever niet. Toch konden wij de knop niet volledig omzetten. Tot 14 januari 2017....

27 okt 2016

27 okt 2016

De vlindervagina

Het is nog vroeg. De lamp boven de eetkamertafel brandt en we zitten rustig met zā€™n vijven te ontbijten. Het is stil en het enige geluid dat duidelijk hoorbaar is, is het gesnurk van Gandor. ...

12 nov 2015

1000_woorden_2_medium

12 nov 2015

1000 woorden

Je zult het maar meemaken, het verhaal van de gehaaide zakenman Jack McCall. Hij weet precies welke woorden hij moet gebruiken om zijn zaken rond te krijgen. ...