20 jun 2018

Een EHBO inzet met een gouden randje

Ik doe regelmatig EHBO inzetten voor het Rode Kruis. Vaak zijn het sportevenementen of muziekfestivals. Maar mijn inzet van gisteren was een bijzondere, èn met een gouden randje.

Ik neem jullie graag mee naar het Zingevingsfestival in Bakkeveen. Een dag voor cliënten van GGZ Drenthe, Verslavingszorg Noord Nederland en Promens Care. Een doelgroep die wat verder bij mijn vandaan staat, psychiatrie en verslavingszorg. Misschien is het daarom dat ik gister met zoveel meer levensbagage terugkwam. 

Het festival start om 10.00 uur en al snel is het terrein gevuld met enthousiaste bezoekers. Het thema voor deze editie is ‘Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen’ Op de plattegrond zie ik dat er veel activiteiten zijn waaraan de bezoekers deel kunnen nemen. Maar er is ook ruimte voor stilte en bezinning. 

Er is voor ons groepje EHBO-ers een ruimte vrijgemaakt bij de receptie in het hoofdgebouw. We zitten naast de mooimakerij. Bezoekers kunnen daar naar de kapper, hun nagels laten lakken of genieten van een ontspannende gezichtsmassage. Deze activiteit is gewild en al snel hangt er een bordje ‘Kappers vol’.

Vlak bij ons staat een piano. Menig bezoeker gaat even op de kruk zitten en trakteert de aanwezigen op een zelfgekozen muzieknummer. Een gezellig tafereel. Totdat mijn oog op een wat verlegen jongen valt die bij de piano drentelt. Het straalt er vanaf, zal ik wel of zal ik niet? Hij gaat zitten en concentreert zich volledig op de piano. Zijn vingers zoeken zorgvuldig de toetsen en dan begint hij te spelen. Ik herken het meteen.

And now, the end is near

And so I face, the final curtain

De manier waarop hij de achter de piano zit, de toetsen zoekt en aanslaat laat zien dat hij met zoveel gevoel dit nummer speelt. Het raakt me en in gedachten zing ik de tekst mee. Ik realiseer me ineens dat deze bezoekers zoveel bijzondere bagage meedragen en dat die soms zo complex is. In onze harde wereld wordt hier (ver)oordelend over gedacht. Ook ik ben hier schuldig aan. Een drugsverslaving, dat doe je toch zelf? En dat je psychisch zo onderuit gaat, dat heb je toch zelf in de hand? Goed voor jezelf zorgen, dat is toch iets wat iedereen moet doen? Je laat jezelf toch niet zo diep zinken? Toch is het iets genuanceerder en ben ik na een gesprek met lieve vrouw van de organisatie anders gaan denken en krijg bewondering voor de begeleiders, die vaak dag en nacht klaar staan voor deze kwetsbare mensen in onze samenleving. 

Het is voor ons een rustige dag. Slechts een enkele keer wordt onze assistentie gevraagd. De benadering van deze mensen vraagt een andere aanpak. Maar we voelen het haarfijn aan. In de auto, terug naar Hoogeveen, zijn we stil en denken we alle vier op onze eigen manier terug aan deze mooie dag.

’s Avonds ga ik nog even aan het werk in de tuin. Dit doe ik het omdat het nodig is, niet omdat ik het leuk vind. Het onkruid groeit inmiddels boven het tuinhekje uit. Ik ga aan de slag en denk nog eens na over de dag. Ik laat de betekenis van het woord zingeving in mijn gedachten voorbij gaan: het zoeken naar de zin, de bedoeling of het doel van het leven of van grote gebeurtenissen in het leven. Tja, dat is voor iedereen verschillend. En het ligt er natuurlijk ook aan wat je meemaakt in je leven. De een wordt door het leven gedragen, de ander wordt er door geschopt. Een ding is mij wel duidelijk; het leven is voor niemand perfect. Net als mijn tuintje trouwens, maar dat vind ik niet erg. I did it my way.

 

auteur: Tieneke Ringenier
terug naar het overzicht

Reacties (4)

 • Arnoud van der Mheen (2018-06-22 10:39:11)

  Tieneke,
  Mooie woorden waarbij je precies raakt aan de essentie van ons festival: je zelf mogen zijn ondanks en dankzij je kwetsbaarheid. Dan komen vanzelf talenten boven drijven...
  Arnoud van der Mheen
  voorzitter stichting zingevingsfestival Kom op Verhaal

   
 • Carolien (2018-06-22 09:37:01)

  Tieneke (en alle vrijwilliger); you dit it on you’re amazing way!!
  Dank voor je mooie woorden en je liefdevolle inzet.
  Groet, Stoffer Mooimakerij xx

   
 • Debbie Baan (2018-06-22 08:59:36)

  Wat een mooie woorden, bedankt.
  Ben elk jaar weer onder de indruk van alle fantastische vrijwilligers en workshopshouders. Met zoveel plezier en inzet maken we met elkaar deze dag mogelijk voor deze mensen. De dankbaarheid is enorm. Glimlach, dank je wel, oog contact, woorden...deze dag moet je beleven, maak je bewust wat een klein gebaar op jaarbasis een grote betekenis kan zijn voor een ander. Met een bevlogen hart ben ik er ook weer, hopelijk tot volgend jaar en bedankt voor je aanwezigheid, woorden ;-)
  Met vriendelijke groet,
  Stoffer van de Mooimakerij
  Debbie Baan
  Programmacommissie Zingevingsfestival

   
 • Louisa Brouwer (2018-06-21 19:29:21)

  Geweldig dat jullie er waren dinsdag, hartelijk dank voor jullie inzet, jullie benadering en de oprechte aandacht.
  Hopelijk tot een volgend jaar.
  Met hartelijke groet,
  Louisa Brouwer (in de jurk met de panda’s 😊)
  Programmacommissie Zingevingsfestival

   

Reageer

 
 

17 feb 2017

17 feb 2017

De start

We gaan ervoor; samen honderd kilo afvallen! Dat lijkt een heleboel, dat is het ook. Maar wij hebben voldoende vertrouwen in het programma en dat wij deze uitdaging samen kunnen volbrengen. Sportschool Hansie heeft helaas nog een addertje onder het gras....

01 feb 2017

01 feb 2017

Dag des oordeels

Al tijden staat het ons tegen, ons postuur. Wij vallen momenteel in de klasse zwaargewichten. Jammer maar helaas. Of niet? Is dit onze toekomst? Nee, liever niet. Toch konden wij de knop niet volledig omzetten. Tot 14 januari 2017....

27 okt 2016

27 okt 2016

De vlindervagina

Het is nog vroeg. De lamp boven de eetkamertafel brandt en we zitten rustig met z’n vijven te ontbijten. Het is stil en het enige geluid dat duidelijk hoorbaar is, is het gesnurk van Gandor. ...

12 nov 2015

1000_woorden_2_medium

12 nov 2015

1000 woorden

Je zult het maar meemaken, het verhaal van de gehaaide zakenman Jack McCall. Hij weet precies welke woorden hij moet gebruiken om zijn zaken rond te krijgen. ...